Nicholas F. Taubman, noul ambasador al Statelor Unite la Bucuresti, avertizeaza România ca trebuie sa se concentreze pe lupta anticoruptie si aplicarea legii.
Atentie la coruptie! Acesta este mesajul cu care Nicholas F. Taubman isi incepe mandatul de ambasador al Statelor Unite la Bucuresti. Nu este un punct de vedere exprimat in premiera de un diplomat american in România, predecesorii lui Taubman sustinând in permanenta importanta luptei anticoruptie. Legile nu sunt de nici un folos daca nu sunt si aplicate, iar pentru ca acest lucru sa se intâmple este nevoie de magistrati de elita, a sustinut ambasadorul american ieri, la prima sa conferinta de presa la Bucuresti.
„Daca nu aveti magistrati agresivi, care aplica eficient legile, atunci acestea nu au nici o valoare. Este nevoie de magistrati care sa aplice legi severe, sa dea pedepse severe pentru infractiuni grave“, a afirmat Taubman.
Noul ambasador al Statelor Unite a adaugat ca misiunea sa este de a sprijini România pe drumul construirii democratiei, iar un sistem judiciar puternic o conditie a acesteia.
Pe de alta parte, Taubman a precizat ca democratia nu este un lucru pe care intr-o zi alegi sa il faci, iar in urmatoarea zi il realizezi.
„Democratia este o lucrare a poporului si trebuie sa fie «vânduta» poporului“, a sustinut diplomatul american.
El a explicat ca oamenilor trebuie sa li se demonstreze ca aceasta este cea mai buna cale de autoguvernare, cuvântul-cheie fiind „auto“, deoarece democratia inseamna guvernare prin reprezentare.
In Statele Unite, daca esti ales, dar nu intelegi ce doresc alegatorii si in ce directie se indreapta, ce asteapta de la tine, nu vei ramâne mult timp in functie, pentru ca democratia nu este o activitate de spectator, ci un proces participativ, a explicat diplomatul american.
Dezvoltarea sectorului privat, prioritara
Dezvoltarea sectorului privat si a economiei de piata este alta prioritate declarata a lui Nicholas F. Taubman. Diplomatul american a apreciat ca România trebuie sa faca progrese in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii, mai ales a celei rutiere.
„In acest moment se construieste autostrada est-vest de care aveti mare nevoie pentru transportul de marfuri. Toate tarile din Europa de Vest si de Est construiesc drumuri si trebuie sa participati si voi la acest efort, daca vreti sa va integrati in sistem“, a aratat Taubman.
Totodata, el a pledat un mediu economic sanatos, in sensul ca, daca vrei sa intri intr-o afacere, sa nu poti fi discrimnat de alti oameni de afaceri, care te impiedica sa-ti desfasori activitatea.
„In capitalism, oamenii de afaceri prospera, dar dau si faliment. Esential este sa fie create conditiile pentru ca aceia care esueaza sa se poata ridica din nou. Daca acest lucru nu ar fi fost posibil in SUA, nu ar fi existat Donald Trump“, a spus Taubman.
In ceea ce priveste adoptiile internationale, Nicholas Taubman a reafirmat pozitia Administratiei americane, care sustine finalizarea adoptiilor ale caror proceduri au inceput inainte de instituirea moratoriului.
Bazele americane nu sunt o amenintare pentru Moscova
Cât priveste ultimul acord pe relatia Washington – Bucuresti, Nicholas F. Taubman sustine ca Federatia Rusa nu ar trebui sa aiba nici un motiv de ingrijorare in privinta stabilirii bazelor militare americane pe teritoriul României. Moscova este aliatul Washingtonului in lupta impotriva terorismului, a precizat el.
„Sunt sigur ca Federatia Rusa isi da seama ca un contingent redus ca numar de soldati americani in România nu reprezinta o amenintare“, a adaugat Taubman. Diplomatul american a subliniat ca Federatia Rusa intelege foarte bine necesitatea de a lupta impotriva terorismului, fiind una dintre tarile afectate de acest fenomen.